平米

山顶“鹰宅”

马上分享到手机

该项目的一切都关乎其场地本身:马略卡岛上的一个空旷山顶,拥有起伏的地形和绝美的景色。如何在这样一个优越的场地上设计房屋?业主的需求是最大程度地实现360度的全景视野,同时还要保持居住空间的隐私性。在此基础上,设计策略尽可能地将房屋“投放”出去,使其凭借夸张的悬臂“飞出”山顶。这样一来,住宅既远离了街道,又能够提供隐私,还能够带来俯瞰山谷和海洋的视野。
56
阅读20050
空间
建筑外观
空间
1 次收藏
建筑的一部分体量凭借夸张的悬臂“飞出”山顶。住宅的布局简单而高效。入口位于住宅后方的地中海风格的院落,这里铺有当地的石材,种有茂密的植被。由于住宅从街道上看并不显眼,因此在走进内部的时候会有一种惊艳的感受:所有的景观即刻在眼前展开,带来朝向山谷和大海的壮观全景。室内与室外之间不存在界限,仅有的只是一个宽阔而开放的休闲空间。无边界的游泳池更进一步地将海景向房屋拉近。向外延伸的二层空间在一层空间形成了一个荫蔽的区域,使居住空间免于受到地中海强烈日晒的干扰。首层空间主要包含起居室、厨房和小型电视间。所有楼层均通过带有玻璃电梯间和悬浮楼梯的中央核心筒实现连接。
空间
1 次收藏
街道层入口
空间
1 次收藏
外观局部
空间
室内与室外之间不存在界限,仅有的只是一个宽阔而开放的休闲空间
空间
从室内望向户外平台
空间
所有楼层均通过带有玻璃电梯间和悬浮楼梯的中央核心筒实现连接。
空间
住宅的二层如同一只从山顶上起飞的“老鹰”,呈现出富有戏剧性的姿态。该层是卧室所在的楼层,每间卧室均设有户外露台。主卧室位于楼层的角落,完整而连续的转角窗户带来最大程度的悬浮效果。屋顶被设计为一个简单的平台,为的是突显其本身的位置优势,并提供额外的休息和就座区域。
空间
住宅的二层如“老鹰”般展现出富有戏剧性的姿态
空间
陡峭的地势
空间
屋顶平台。地下室的布局起到了补充性的作用,包含车库、健身房和小型spa空间,此外,由于山坡地形而从地面可见的部分还设置了客人的房间。游泳池的玻璃墙在形成有趣互动的同时也为地下室引入了自然光线。
空间
游泳池为地下室引入了自然光线
空间
游泳池玻璃墙
空间
阶梯式的花园。花园根据陡峭的地形采用了马卡略岛传统的阶梯式设计,每层“楼梯”均是由当地石材砌成。花园内种植有橄榄树、迷迭香、薰衣草和其他种类的当地植物。花园的路径穿行在不同的层级和空地之间,使这座“阶梯”成为绝佳的观景地点。材料的选择使设计概念得到了进一步强调。白色的Krion饰面不仅带来轻盈的感觉,更降低了结构的实际重量。首层空间所使用的材料主要是玻璃,其中窗户的部分采用了透明的防晒玻璃,外立面则采用了可通风的磨砂玻璃。地下层的墙壁采用了与住宅所在山体相同的石材作为饰面,从而与山岩融为一体。房屋的结构本身带来了巨大的挑战。地下室的混凝土结构为其余部分的钢结构提供了基础。前面已经提到,巨大的悬臂结构能够抵御阳光的直射,不仅如此,二层的挡板结构更充分考虑了房屋位于山顶的地理位置,能够在遮阳的同时提供对流通风,使房屋在夏季变得尤其高效。住宅还遵循了最高水平的可持续建造标准,能够实现被动保温和立面通风,以及针对灌溉的雨水和灰水的完全再利用。
空间
与天空相连的房子。 ▼建筑的一部分体量凭借夸张的悬臂“飞出”山顶,the house “flies out” of the mountain with a dramatic cantilever 住宅的布局简单而高效。入口位于住宅后方的地中海风格的院落,这里铺有当地的石材,种有茂密的植被。由于住宅从街道上看并不显眼,因此在走进内部的时候会有一种惊艳的感受:所有的景观即刻在眼前展开,带来朝向山谷和大海的壮观全景。室内与室外之间不存在界限,仅有的只是一个宽阔而开放的休闲空间。无边界的游泳池更进一步地将海景向房屋拉近。向外延伸的二层空间在一层空间形成了一个荫蔽的区域,使居住空间免于受到地中海强烈日晒的干扰。首层空间主要包含起居室、厨房和小型电视间。所有楼层均通过带有玻璃电梯间和悬浮楼梯的中央核心筒实现连接。 The organization of the house is very simple but very effective. The house is accessed through a plaza at the back of the house, a Mediterranean plaza paved with local stone and with lush vegetation. The house hides the view so a surprise effect is achieved once in the house. All the view immediately opens up once entering the house, providing a full panoramic view of the valley and the sea. There are no borders between the interior and the exterior; all is a big open lounge space. The pool due to the infinity effect brings the distant sea closer to the house. By projecting the first floor out as much as possible, a shelter-shade opportunity is given to the ground floor, so the living areas are protected from the strong Mediterranean sun of the island. The program for the ground floor is mainly the living area, kitchen and a small TV room. All house floors are connected through a central core with a glass elevator and a floating stair. ▼街道层入口,entrance on the street level ▼外观局部,exterior detailed view ▼室内与室外之间不存在界限,仅有的只是一个宽阔而开放的休闲空间,there are no borders between the interior and the exterior; all is a big open lounge space ▼从室内望向户外平台,outdoor terrace seen from interior ▼厨房,kitchen ▼所有楼层均通过带有玻璃电梯间和悬浮楼梯的中央核心筒实现连接,all house floors are connected through a central core with a glass elevator and a floating stair 住宅的二层如同一只从山顶上起飞的“老鹰”,呈现出富有戏剧性的姿态。该层是卧室所在的楼层,每间卧室均设有户外露台。主卧室位于楼层的角落,完整而连续的转角窗户带来最大程度的悬浮效果。屋顶被设计为一个简单的平台,为的是突显其本身的位置优势,并提供额外的休息和就座区域。 ▼住宅的二层如“老鹰”般展现出富有戏剧性的姿态,the first floor is the “eagle”, the part of the house leaving the mountain and creating the dramatic unique effect of the house The first floor is the “eagle”, the part of the house leaving the mountain and creating the dramatic unique effect of the house. The bedrooms are located here, all of them with an outdoor terrace. The special location of the master bedroom is an opportunity for a full corner opening maximising the floating effect. The rooftop is just a deck, what else can it be at his location. Breathe taking views for extra sitting and lounge areas. ▼陡峭的地势,the site with an extreme slope ▼屋顶平台,roof terrace 地下室的布局起到了补充性的作用,包含车库、健身房和小型spa空间,此外,由于山坡地形而从地面可见的部分还设置了客人的房间。游泳池的玻璃墙在形成有趣互动的同时也为地下室引入了自然光线。 The program of the basement is complementary to the house, a garage, a gym, a small Spa and guest accommodation where the basement is visible because of the slope. The glass walls of the pool create an interesting interaction and provide natural light to the basement. ▼游泳池为地下室引入了自然光线, the glass walls of the pool create an interesting interaction and provide natural light to the basement ▼游泳池玻璃墙,pool detail 花园根据陡峭的地形采用了马卡略岛传统的阶梯式设计,每层“楼梯”均是由当地石材砌成。花园内种植有橄榄树、迷迭香、薰衣草和其他种类的当地植物。花园的路径穿行在不同的层级和空地之间,使这座“阶梯”成为绝佳的观景地点。 The garden design is based on the traditional Mallorcan terracing strategy due to the extreme slope. Different levels, “Bancales” are created using the local stone. Olive trees, rosemary, lavender and other local plants are planted. Paths are created between the different levels and small plazas, terraces become great viewpoints to enjoy the views. ▼阶梯式的花园, the terraced garden 材料的选择使设计概念得到了进一步强调。白色的Krion饰面不仅带来轻盈的感觉,更降低了结构的实际重量。首层空间所使用的材料主要是玻璃,其中窗户的部分采用了透明的防晒玻璃,外立面则采用了可通风的磨砂玻璃。地下层的墙壁采用了与住宅所在山体相同的石材作为饰面,从而与山岩融为一体。房屋的结构本身带来了巨大的挑战。地下室的混凝土结构为其余部分的钢结构提供了基础。前面已经提到,巨大的悬臂结构能够抵御阳光的直射,不仅如此,二层的挡板结构更充分考虑了房屋位于山顶的地理位置,能够在遮阳的同时提供对流通风,使房屋在夏季变得尤其高效。住宅还遵循了最高水平的可持续建造标准,能够实现被动保温和立面通风,以及针对灌溉的雨水和灰水的完全再利用。 The choice of materials for the house reinforces the concept. The white Krion coating at first floor provides lightness to the design, and not less important, less weight to the structure. Ground floor is mostly glass, both windows and façade, protected from the direct sun by the cantilever of the first floor. The windows with transparent sun protected glass and the façade with ventilated frosted glass. The basement is cladded in the same stone as the mountain so it merges with the rocks. The structure of the house is a big challenge. The concrete structure at the basement is the base for the steel structure of the rest of the house. The big cantilevers of the project, as already mentioned, protect from the direct sun, so does the design of the fins at first floor, all that combined with the position of the house at the top of the hill makes the house extremely efficient in summer, providing shade and cross ventilation. The house is also built with the highest sustainable standards: passive insulation, ventilated facades and full re-usage of rainwater and grey waters for irrigation purposes. ▼与天空相连的房子,a house in connection to the sky “鹰宅”是一座与天空相连的房子,是在山顶上修建的巢,是基于先进技术而产生的新时代杰作,它为新型的材料与施工系统提供了实现的机会。从外观上看,“鹰宅”仿佛要脱离山丘,展翅高飞,斩断它与大地的自然连接。
0 条评论